LYST – spontan og modtagelig lyst

Af Ole Rabjerg, psykolog

Måske husker du det fra forelskelsen? Du var sammen med din elskede og mærkede en spontan seksuel lyst. Helt af sig selv opstod denne dybe tiltrækning og længsel efter at få tøjet af den elskede og være sammen med ham/hende seksuelt. Efter nogle måneder eller år i ægteskabet mærker du måske ikke længere denne spontane lyst. Det medfører en risiko for, at du tænker, at der er noget galt med dig. Eller endnu værre – at der må være noget galt med din ægtefælle, siden du ikke længere mærker spontan seksuel lyst. Men det behøver på ingen måde at være tilfældet. Der er blot sket en ændring i din lystaktivering.

I terapirummet hører jeg ofte mænd beklage eller bebrejde, at kvinden ikke har den spontane lyst. Og jeg møder ofte kvinder beklage eller selvbebrejde sig for ikke at have spontan lyst. Men det beror på en manglende forståelse for forskellige lystformer. Der er to hovedtyper af lystformer, nemlig spontan lyst og modtagelig (receptiv) lyst.

Spontan lyst

Mænd har ofte mere spontan lyst end kvinder. Bare manden ser sin elskede – eller ser hende letpåklædt – tændes hans sexlyst spontant. I forelskelsestiden, i begyndelsen af parforholdet og i begyndelsen af ægteskabet er der ofte langt mere spontan lyst hos begge parter. Da kommer lysten helt af sig selv. Der skal ikke gøres særligt meget for, at den seksuelle lyst og appetit aktiveres. Sexlyst er dermed en indre automatisk opstået drivkraft.

Modtagelig lyst

Til forskel fra den spontane lyst er den modtagelige lyst en seksuel lyst, som opstår og opbygges lige så stille i samspillet og samværet med den elskede. Det betyder, at det ikke er lysten, der er drivkraften ind i seksualadfærden. Det er ikke lysten, der aktiverer den seksuelle kontakt og de seksuelle initiativer som fx søde kommentarer, berøringer, kærlige smil, omsorg, glimt i øjet, nærhed, kys og kærtegn, samvær og intimitet. Mange kvinder oplever, at deres lystaktivering sker via den modtagelige lyst.

Et godt sexliv

Hvis sexlivet ikke bare skal være godt i de første måneder eller år i ægteskabet, så er der behov for en forståelse af forskellen på spontant og modtagelig lyst. Både manden og kvinden skal anerkende og acceptere disse forskelle og forstå, at manglende spontan lyst ikke er et udtryk for, at kærligheden er væk. Hvis manden er den, der har mest spontan lyst, så skal han se det som en ressource han kan bruge til (langsomt) at aktivere kvindens modtagelige lyst. Og kvinden skal acceptere, at hendes lyst ikke er spontan, men at det tager tid og koster noget investering at få aktiveret lysten. Desuden skal manden forstå og acceptere, at hans lyst kan ændres fra spontan til modtagelig lyst, uden at der dermed er noget galt med ham eller ægtefællen. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, hvor det er kvinden, der oplever mest spontan lyst, mens manden har en mere modtagelig lyst.

Litteratur:
Journal of Sex & Marital Therapy, 28:1, 1-10: A Model of Women’s Sexual Arousal, Rosemary Basson.
og “Bedre Sex – og mere af det” fra Forlagsgruppen Lohse.

Par_pixabay
Ole Rabjerg
Ole Rabjerg, psykolog

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet