Kvinder: Slut fred med den dårlige samvittighed

Intet godt sker med følelsen af at være utilstrækkelig, så acceptér omstændighederne eller planlæg dig ud af problemerne. Og stil krav til din partner, råder familieterapeut Peter Laugesen.

12.12.12

Det kan være svært at få livet som kvinde og mor til at hænge sammen med ønsket om en god og udfordrende stilling på arbejdsmarkedet. Kvinderne er nu i overtal på de højere læreanstalter, og vi får børn stadig senere i livet og ofte i de år, vi skal slå vores berettigelse fast i et  nyt  -og måske det allerførste – job.

Udfordringer bliver altså kun større. Derfor skal kvinder også blive bedre til at mærke efter og slutte fred med omstændighederne, mener familieterapeut Peter Laugesen.

– Det er vigtigt, at alt vi gør, gøres med god samvittighed. Dårlig samvittighed fører sjældent til noget godt. Prøv at mærke efter: Ja, det er okay, at mit barn er i institution nu, så jeg tager på arbejde med god samvittighed, siger han og slår fast:

– Kan du ikke det, skal du overveje, om du laver det rigtige!

Skal vi have en au pair?

Og så kan det godt være, at enten far eller mor skal gå ned i tid, mens børnene er små. Det kan også være, der er praktiske omstændigheder, der kan hjælpe dig med at få enderne til at nå sammen.

– Skal vi finde nogle, der kan gøre rent for os, eller skal vi have en ung pige i huset? Hvordan skal vi skrue det sammen, for at kompensere for karrieren, så det ikke er børnene eller ægteskabet, der betaler den fulde pris? Vær god til at bygge dit netværk op, så der er nogen, der kan tage over, siger Peter Laugesen.

Han er heller ikke bleg for at råde kvinder til at få deres mænd til at hjælpe mere til i hverdagen:

Stil krav til din partner

– Kvinder og mænd har lige meget karriereliv i dag, men i rigtig mange hjem er mændene ikke gået ind og har taget tilsvarende over i forhold til hjemmet og børnene. Så der er mere knald på for rigtigt mange kvinder, fordi de stadig har en stor mængde af familielivets pligter.

Endnu en opfordring fra ham til kvinder om at bede mere om hjælp og stille færre krav til, at alt skal være perfekt frem for at styrte rundt i forsøget på at nå det hele.

– Vi bliver ikke stresset af have travlt. Det er ikke kun det, at have travlt og have nok at se til, der giver stress. Det er de ting, man ikke når og ikke magter.