Gode råd til parforholdet – del 2

Psykoterapeut Ellen Lind giver gode råd til, hvordan dit parforhold bliver bedre. Hun fortæller om vigtigheden af at bruge humor og leg i parforholdet. Hun opfordrer til at røre meget og ofte ved hinanden.

 • Værdsæt forskellighed og selvstændighed
  I er to forskellige og selvstændige mennesker. Det er en rigdom og ikke en trussel. Anerkend og værdsæt jeres forskellighed. Vær nysgerrig på din partner. Giv hinanden frihed til at dyrke egne interesser og relationer.
 • Lav følelsesmæssige forhandlinger
  Lav følelsesmæssige forhandlinger, hvor I begge udtrykker følelser og behov, indtil I finder en løsning, begge kan være helt tilfredse med. Hvis I bliver ved længe nok, er der gode chancer for, at det vil ske. Lav ikke kompromisser, hvor I finder løsninger, I begge kun er halvt tilfredse med.
 • Rør ved hinanden
  Rør meget og ofte ved hinanden og gerne mere end det umiddelbart føles naturligt. Både den berøring, der giver tryghed og velvære som ex. at holde i hånd og holde om, og den berøring, der gør opstemt og giver seksuel tilfredsstillelse, er vigtig. Husk de gode og lidenskabelige kys. Giv dig hen til den fysiske og seksuelle kontakt. Vi svigter os selv, hvis vi ikke sørger for at få krops- og hudkontakt nok. Jo mere vi rører ved hinanden, des mere holder vi af, og des mere vi holder af, des mere får vi lyst at røre ved.
 • Hav tillid og vis respekt
  Hav tillid til, at din partner vil dig det godt. Vore ord og handlinger kan tolkes på mange måder. Hvis du er i tvivl om, hvad din partner mener med det, han/hun siger og gør, så spørg. Tal respektfuld og anerkendende til og om din partner. Undgå at nedgøre, dømme og anklage. Svar altid, når din partner henvender sig. Et svar kan også være, at du ikke har noget svar, eller du har brug for tid til at finde et svar. Tavshed er ødelæggende for parforholdet.
 • Tag nødvendige konfrontationer
  Tag de nødvendige konfrontationer, når der er noget, du er utilfreds med eller irriteret over. Fej ikke noget ind under gulvtæppet.
  Bliv ved dig selv, når du udtrykker din vrede og utilfredshed. Undgå at komme med anklager og beskyldninger. Lyt til din partners opfattelse af situationen. I har to opfattelser af virkeligheden, og de er begge lige gyldige – og højst sandsynligt forskellige.
 • Brug humor og leg
  Humor, latter og leg er godt, og det giver glæde og liv. Brug det, dyrk det og opelsk det. Vær opmærksom på, at der er en hårfin grænse mellem opbyggende og anerkendende humor, og nedgørende og nedbrydende ironi og sarkasme.
 • Hav et arbejdsfællesskab
  Arbejdsfællesskab giver samhørighed og fællesskab. Hvis I har børn, er forældreskabet et vigtigt arbejdsfællesskab, og jeres børn har brug for, at I er gode til at samarbejde om forældreskabet. Dyrk også arbejdsfællesskabet omkring det praktiske i hjemmet. Det er også en mulighed at have et arbejdsfællesskab omkring fælles fritids- eller erhvervsmæssige interesser.