Gode råd til parforholdet – del 1

Psykoterapeut Ellen Lind giver gode råd til at få et bedre parforhold.

 • Sæt det mål, at du og din partner skal være tilfredse i jeres forhold
  Det betyder, at I begge skal have en følelse af grundlæggende tilfredshed. Hvis I ikke oplever tilfredshed i jeres parforhold, så sæt det mål at gøre noget ved den manglende tilfredshed.
  Du har selv ansvaret for at få dine behov tilfredsstillet. Forvent ikke, at din partner gætter, hvad du har brug for. Giv udtryk for, hvad du er tilfreds og utilfreds med. Vær opmærksom, lydhør og åben overfor din partners behov.
 • Forpligt dig på din partner
  Beslut dig for, at du vil gøre, hvad der står i din magt for, at I kan skabe og bevare et nært, berigende og livslangt forhold.
  Fortæl i ord og handling din partner, at du vil have ham/hende, som han/hun er. Vælg at give dig hen til nærhed, kærlighed og forpligtelse. Kærlighed er et valg – at sige ja til at blive i kontakt – også når det er svært. Bestem dig for at værne om og pleje det unikke, I har sammen.
 • Find jeres fælles rytme
  Et godt parforhold er som en yndefuld dans, hvor I finder en fælles rytme følelsesmæssigt og fysisk, samtidig med at I danser ind og ud af kontakt. Med bevidsthed og øvelse kan du blive god til at tune dig ind på dig selv og din partner – dvs. blive opmærksom på de givende kontaktpunkter og de mislyde, der opstår mellem jer.
 • Hav barmhjertighed med dig selv og din partner
  Vi gør alle uhensigtsmæssige handlinger. Hverken du eller din partner gør det bevidst for at såre (forhåbentlig ikke i hvert fald). Vis derfor overbærenhed og barmhjertighed over for dig selv og din partner. Elsk dig selv og din partner med de fejl og mangler, I har. Tilgiv og giv slip på forurettelser. Undgå magtkampe. Vær realistisk omkring den tid, det tager at skabe en god relation – og ændre destruktive vaner.
 • Brug tid sammen
  Prioriter at bruge tid sammen. Tid til at VÆRE sammen, uden at der skal ordnes praktiske ting eller løses problemer. Sluk for fjernsyn, computer og telefon. Få en barnepige. Sæt kryds i kalenderen og sig nej til andre aftaler. At skabe og pleje en nær relation kræver tid – at skabe og pleje et godt parforhold kræver meget tid.
 • Giv udtryk for dine tanker, følelser og behov
  Fortæl din partner om dine tanker, følelser og behov. Både når du er ked, vred, glad, begejstret og bange. Vær ærlig omkring følelserne. Fortæl om den pinlige og sårbare del af dig – også selvom du er bange for, at din partner bliver ked af det eller vred.
  Bliv ved dig selv, når du udtrykker dig, så det ikke bliver til anklager og beskyldninger. Følelser er hverken rigtige eller forkerte. Besværlige følelser ændrer sig ofte, når de bliver udtrykt. De dejlige følelser bliver forstærket af at få udtryk.
 • Lyt til din partners tanker, følelser og behov
  Opmunter din partner til at give udtryk for sine tanker, følelser og behov. Træn dig i at lytte til og rumme dem uden at komme med løsninger eller vurderinger. Træn dig i at holde dig adskilt fra din partners følelser, så du ikke overtager dem. De er hans/hendes og skal udtrykkes som det, de er – et udtryk for her og nu tilstand.