Min kæreste vil altid have ret

Spørgsmål

Fold ud

Hej

Min kæreste er 53 år, far til to voksne børn og fraskilt for 7 år siden. Han har fortalt, at han var et konflikt-skabende barn, og at hans forældre til sidst valgte at sende ham på kostskole. Der blev tilbudt indlæggelse på psykiatrisk afdeling, men hans forældre takkede nej.

Eksempel: Jeg fortæller ham, at jeg i princippet først er rask, når jeg har overlevet 5 år efter min brystkræft-behandling. Så siger han, at jeg jo også kan få kræft andre steder. Og sådan er det med alt, hvad jeg siger. Alt bliver vendt på hovedet, for at han kan få ret. Han var også ved at komme i konflikt med mine søskende pga. sine markante holdninger. Jeg savner noget empati og forståelse. Jeg bliver ked af hans kritiske holdninger til alt. Han kommenterer også andre mennesker på en nedladende måde, ved at fremhæve de synlige ting såsom udseende, overvægt m.m. både når vi er ude og spise eller ser tv. Jeg har opfordret ham til at prøve at omtale sine medmennesker i en positiv tone men uden held.

Han har en meget kort lunte og ingen tålmodighed og kan ikke huske, hvor hans ting er. Vi bor ikke sammen. Vi har kendt hinanden i 4 år. Han har da også gode sider, men jeg er ked af, at helt almindelige samtaler tit ender med konflikt.

Vh.


Svar

Kære spørger

Jeg kan sagtens forstå, at det er belastende at leve i et forhold, hvor tonen er så dårlig og negativ. Du skriver, at han også har gode sider, men du beskriver ikke hvilke gode sider han har, og i dit brev fylder det ikke rigtig noget, så jeg er i tvivl om, hvorfor du stadig er sammen med ham.

Først og fremmest vil jeg sige til dig, at jeg ikke kan lave din kæreste om. Det er ikke muligt at ændre på nogen, som ikke selv ser det som et problem, og slet ikke på skrift, så det eneste, jeg kan gøre, er at hjælpe dig til at forholde dig til din situation, og dit forhold til din kæreste.

Tænkeboks
Som sagt er jeg i tvivl om, hvorfor du stadig er sammen med ham, det virker ikke som om, du har de store og varme følelser for ham. Det er selvfølgelig heller ikke det, dit brev handler om, men jeg synes du skal mærke efter, hvad det er der binder jer sammen, er det kærlighed eller bare vane? Det er nogle gange en god ide at gå i tænkeboks, og jeg tror, det er vigtigt for dig at tage et valg: Vil du være sammen med ham, med det han har at tilbyde, eller vil du hellere bare være dig selv?

Hvis du vælger, at du gerne vil være sammen med din kæreste, er det vigtigt, at du lærer at forholde dig til, hvem han er, og gør noget ved det du kan ændre på.

Negativ vane
Jeg tror, din kæreste er blevet så vant til at se verden en smule negativ, og til at snakke dårligt og nedladende om andre, måske tænker han ikke over det. Det kan være, at han har haft et barndomshjem, hvor tonen var sådan, og derfor bare fører det videre. Eller det kan være, han er rigtig utilfreds med sit liv eller noget i livet (f.eks. arbejde), og hvis han ikke magter at gøre noget ved det, giver det sig udtryk i dårligt humør, som går ud over alle andre.

Jeg ved ikke om I har snakket om det, men ellers synes jeg du skal forsøge at tale med ham om, hvor alt det negative og nedladende kommer fra, og gøre ham opmærksom på, at det skaber dårlig stemning og ubehag i dit liv. Det er vigtigt, at du inviterer ham til den snak, og at du gør det i ”fredstid”, så det ikke bare er noget, du gør i affekt, fordi du bliver ked af det, for så går han nemt i forsvar. Det er vigtigt, at du ikke anklager ham for den måde, han snakker på, men at du fortæller ham, hvad der sker med dig, når han snakker så dårligt om andre og dig, og at du har brug for anerkendelse i stedet for.

Tag afstand
Hvis det ikke hjælper at snakke med ham om det, synes jeg du skal være opmærksom på, hvad du lægger ører til. Det gør nemlig noget ved dig at sidde og høre på det, så jeg synes, du skal fjerne dig fra det, så det bliver synligt, at du ikke gider høre på det. Det betyder, at du går fra sofaen, smækker røret på, eller går væk fra ham, når I er i byen, så han ikke er i tvivl om, at du mener det, og ikke vil finde dig i at høre på de. Det er nogle gange det, der gør størst indtryk.

Jeg håber du får flyttet noget hos ham, så jeres fællesskab kan bygge på noget positivt i stedet for det negative.

Med venlig hilsen