Min kæreste ryger hash og tager coke

Spørgsmål

Fold ud

 

Kære Parvis

Jeg er partner til en misbruger.

Vi har været sammen i snart fire år og har boet sammen i et af dem. Da vi begyndte at komme sammen, vidste jeg godt, han røg hash i ny og næ, hvilket ikke var et problem. Men som tiden gik, og han fik et meget krævende job, begyndte han at tage coke flere gange om ugen. (Jeg vidste det ikke dengang, fordi vi kun sås 1-2 gange om ugen dengang). Han sagde derefter op og startede på en uddannelse, som han er meget glad for. Jeg kunne dog mærke der, at han var anderledes. Han var træt, glemte tit ting, gad aldrig noget og havde næsten aldrig penge til noget. Vi tog en snak om det, og han indrømmede alt og lovede mig, at han aldrig ville røre coke igen, hvilket han også har holdt.

Nu har han desværre erstattet det med at ryge hash hver dag, flere gange om dagen. Når jeg beder ham om at stoppe eller foreslår, at vi skal søge hjælp, bliver han irriteret og siger, han selv kan styre det, da han selv mener, det kun er en “fase”. Jeg kan se, at han inderst inde ved, at det er forkert, men han kan ikke stoppe. Desværre ryger alle hans nye studievenner også meget tit, og hans gamle venner og brødre både ryger og tager coke. Han siger, jeg ikke må sige det til nogen. Jeg har derfor valgt at sige, at jeg vil have en pause fra ham. Alt kom bag på mig – også hvor langt ude han er. Jeg vil gøre alt for at hjælpe ham, jeg ved bare ikke, hvad jeg skal gøre, når han ikke vil have hjælp? Både coke og hash ligger meget langt fra min hverdag.

Vi vil gerne have børn og et rigtigt familieliv i fremtiden, men han er ved at ødelægge sit liv lige så stille. Hashen fylder mere i hans liv lige nu end alt andet, og jeg frygter, han falder ned i et hul, hvis han mister mig. Hans ene bror er allerede langt nede.

Håber I kan hjælpe?

Mvh en trist kæreste.


Svar

 

Kære triste kæreste

Jeg kan godt forstå, du er påvirket af situationen! Du har en kæreste, du holder meget af, og som du drømmer om et liv med. Men denne kæreste er på vej ned ad en sti, som du via broderen kan se, fører et meget skidt sted hen.

Du har mærket, at han forandrede sig, da han begyndte på coke. Han tog det alvorligt, da du bad ham holde op. Men han har nu et stort hash-forbrug og kan ikke selv se problemet i det. Men hvis det ikke er et problem, hvorfor må du så ikke sige det til nogen? Jeg tror, du har ret i, at han godt ved, det er ved at komme ud af kontrol. Og det er svært at ændre adfærd, hvis hash og coke er en del af kulturen på hans studiested og i hans omgangskreds.

Jeg tænker, at du gjorde det eneste rigtige ved at bede om en pause, da du opdagede det nye misbrug. Når et menneske lever med et misbrug, kommer der ofte rod i prioriteringerne. Det mærker du allerede nu. Som du skriver, så fylder hashen lige nu mere i hans liv end alt andet. Og du har ved tidligere misbrug mærket personlighedsmæssige ændringer. Det kan have en høj pris at leve med et menneske med aktivt misbrug, både for ens selvtillid, trivsel og økonomi.

Du længes efter at hjælpe ham. Det kan jeg godt forstå. Men i mit perspektiv, så kan man ikke hjælpe et menneske, der ikke vil have hjælp. En tommelfingerregel, når det handler om misbrug, er, at vil man stoppe, skal man gøre det lettere for sig selv at lade være med at misbruge. Det kan betyde, at der er mennesker, man ikke længere kan se, steder, man ikke kan komme og så videre. Det kan have store omkostninger, og man skal være parat til at gå hele vejen. Er han ikke der, tror jeg ikke, der er meget du kan gøre – andet end at holde fast i, at det netop er forudsætningen for, at I kan fortsætte med at ses.

Når det så er sagt, så tænker jeg også, at du kan have glæde af at henvende dig til rådgivningstilbud, der beskæftiger sig med at vejlede pårørende til mennesker med misbrug. Når man googler ”misbrugsrådgivning”, kommer der forskellige tilbud op. Det kan være, at du her kan få mere konkret vejledning, og at de har erfaringer med, om og hvordan man kan motivere mennesker til at starte behandling.

Jeg ønsker alt det bedste for jer begge to!

Med venlig hilsen