Kan vi være venner?

Spørgsmål

Fold ud

Kan jeg være venner med en, som jeg har haft stærke følelser for i fortiden? Jeg var forelsket i ham, og han syntes, at jeg var rigtig “sød”.

Vi kom aldrig videre til “the next level”, fordi han var ikke klar, og det syntes jeg selvfølgelig er helt okay.

Men vi har igennem 1 år formået at holde kontakten via små beskeder osv. og vi har fornyeligt snakket om at vi måske kunne ses som venner?

Er det en god idé? Jeg er lidt bange for at vores venskab vil udvikle sig, og det er jo slet ikke planen, eller at han har andre intentioner..

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på at han måske vil være “venner med fordele”? Men han har på en måde overbevist mig om at det ikke handler om sex. Han er ærlig omkring det og siger, at hvis det skete, så ville det være uforpligtende for ham, men han siger samtidig at jeg ikke fortjener det, for han ønsker det bedste for mig.

Jeg undrer mig også over, hvordan det her kunne køre så langt ude. Kan det være fordi, at han måske har følelser for mig, selvom vi bare er “venner”?


Svar

Kære spørger

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan læse, du er i tvivl om, om man kan være venner, når den ene part tidligere har haft følelser for den anden, eller det ikke kan holdes på ”venne-sporet”, hvis man alligevel forsøger. Samtidig er der noget, jeg ikke helt kan læse af dit spørgsmål. Det er, om du i virkeligheden gerne ville, at det skulle blive til mere end venner – altså ikke bare ”venner med fordele”, som du kalder det, for det fornemmer jeg, at du ikke ønsker, men at I skulle blive et par. Jeg kan ikke læse, om du stadig har varme følelser for ham, som ikke kun er venskabelige.

Hvor står du selv?
Der er en ting, der bliver væsentlig for mig, og som jeg vil bede dig reflektere over.  Der er to mulige scenarier. 1: At du er langt ovre din forelskelse og kun ønsker et venskab. 2: At du stadig har en grad af varmere følelser for din ven, men alligevel gerne vil prøve at være venner med ham, enten for fortsat at have ham i din hverdag eller for at det måske skulle blive til mere. Her er du nødt til at starte med at være ærlig for dig selv, så det skal du overveje grundigt. Hvis du kun er interesseret i venskab, så tror jeg godt, I kan forsøge at være venner, men der skal laves nogle aftaler for jeres relation, og det vil jeg skrive mere om i næste afsnit.
Hvis du er forelsket i ham og ønsker mere end et venskab, så tror jeg under omstændighederne ikke, det er en særlig let situation for dig selv, hvis I skal bruge tid sammen som venner. For selvom I måske holder det rent venskabeligt, så tror jeg, du bliver holdt fast i noget, som ikke vil give dig det, du egentlig ønsker eller har brug for, og det låser dig lidt ift. at finde en anden dejlig fyr eller mand, som virkelig vil dig. Du ender altså op med ikke at få det ud af relationen, som du søger, ønsker og i virkeligheden også fortjener.

Lav aftaler for venskabet
Med de omstændigheder, der er omkring det venskab, I vil prøve at få op at køre, så synes jeg, det er fornuftigt at tage en rigtig god snak sammen og sætte præmisser og rammer op for jeres relation, så der er fuldstændig forventningsafstemt mellem jer. Det lyder som om, I allerede har snakket om disse ting – at I kunne ses som venner. Samtidig synes jeg ikke, I har fået sat rammerne for relationen klart nok op, når din ven siger, at hvis det skulle ske, at I kom til at have sex, så ville det være uforpligtende for ham. Det fortæller mig, at ”reglerne” ikke er klare, og desuden også at din ven prøver at skubbe ansvaret lidt fra sig, hvis I alligevel skulle blive intime. Samtidig understreger han indirekte, at han ikke er interesseret i et seriøst kæresteforhold. Hvis I skal være venner, så er det det, I skal, og så skal I holde jer til det – med mindre, I begge pludselig er et andet sted og ønsker noget andet. Så kan man jo genforhandle præmisserne. Men det betyder også, at din ven har meldt ud, at han ikke er interesseret i noget forpligtende, og dermed argumentet for ikke at forsøge, hvis du gør det for at ende op som kærester med ham.

Vil ikke anbefale ”venner med fordele”
En sidste tanke herfra: Det der med at være ”venner med fordele” har jeg  ikke erfaring for skulle være en særlig god ide. Det bliver ofte sådan, at to mennesker får holdt på hinanden i en skør relation, som kommer til at binde dem halvt. – De kommer ikke rigtigt videre og får fundet et alternativ og sundere/mere langvarigt forhold, og ofte er det en ulige relation, fordi den ene part kun er gået ind i den, fordi vedkommende håber på mere grundet dybere følelser. Jeg har kun meget få gange hørt om, at det såkaldte venskab alligevel er blevet til et forpligtende forhold, hvor begge bliver klar over, at det alligevel var den anden, de gerne ville dele deres liv med. Jeg vil derfor generelt råde dig fra at indgå i et sådan pseudo-forhold, hvor nogle af ens kærligheds- og tryghedsbehov måske nok er opfyldt, men hvor det samtidig foregår i en meget skrøbelig relation, som ikke er langsigtet og forpligtende.

Afslutningsvis
Du spørger, om det er en god ide at være venner, selvom du har haft følelser for fyren/manden, og om man kan holde sig til dette. Jeg har givet et råd til, hvordan I i hvert fald kan sørge for at få sat rammen stramt op omkring jeres venskab, hvis du ønsker at give det en chance. Samtidig synes jeg, din ven er noget vag, når han siger, at hvis I alligevel skulle komme til at have sex, så… Vær lige sikker på, at han er lige så opsat på at holde reglen om, at det kun handler om venskab, for ellers er det igen en ulige relation. Du skal ikke være der som ven at udnytte, hvis han skulle få lyst til noget uforpligtende.

Tænk dig godt om, snak godt sammen og mærk efter. Håber, mine refleksioner hjælper dig lidt på vej i dine egne overvejelser om jeres fremadrettede relation.

Kærlig hilsen