Kæresten har ændret sin måde at sige jeg elsker dig på

Spørgsmål

Fold ud

Hej. Jeg skriver fordi jeg er bekymret for om min kæreste er begyndt at miste følelser for mig… Han er begyndt at sige “du” i mange af hans svar til mig f.eks. “Jeg elsker også dig du”. Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor han siger du? Normalt siger han skat eller prinsesse. Samtidig med det er han begyndt at blive sur over ligegyldige ting og han vil ikke snakke med mig om vores forhold, da han mener, jeg snakker for ofte om det, jeg ikke kan lide eller bryder mig om.. Men for mig er det bare vigtigt at få det ud, når noget sidder i baghovedet… Jeg elsker ham utroligt højt, men syntes virkelig han har ændret sig.. Hvad kan det betyde?

Vi har stadig meget sex, som vi altid har haft og vi kan også kysse sommetider om dagen.

Men hvad mener I, der er galt? Er han træt af mig? Eller vil han ikke mere.. Hjælp tak på forhånd!


Svar

Kære dig

Tak for dit spørgsmål til brevkassen, hvor du fortæller om din bekymring for dit parforhold. Jeg kan ikke præcist vide, hvad din bekymring handler om, for så skal jeg gætte mig til meget. Der er dog noget generelt, jeg kan sige, og jeg håber du kan bruge lidt af det, til at justere det i jeres forhold som halter.

Fra forelskelse til fast forhold
Du skriver ikke hvor længe i har været i fast forhold. Et parforhold ændrer sig over tid, også uden det behøver at betyde at man ikke vil hinanden mere. Man kan have en drøm om, at ens forhold altid skal være lige så varmt og flammende som i starten. I forelskelsesfasen ønsker man alt det gode for den anden. Man længes efter at være sammen, man siger gode ord til hinanden, man har lyst til at røre ved hinanden, man har let ved at sige anerkendende ord til hinanden, man kan få lyst til at give spontane gaver.

Forelskelsen varer sjældent ved. Den afløses af kærlighed og ønsket om at forpligtige sig overfor hinanden.
Kærlighed er at ville den anden, og at stå sammen med den anden. Kærlighed består godt nok af følelser, men ikke kun de varme og kærlige. Kærlighed er mest af alt en vilje til at elske den anden. Ved indgåelse af ægteskab bliver man spurgt om man vil elske, ikke om følelsen elske. At elske betyder, at du har viljen til at gøre godt mod den anden, og nogen gange endda selv om du ikke føler for det, og måske er vred på ham.

Det betyder, at hvis du skal føle dig tryg og tør udfolde dig i dit forhold, så er en gensidig aftale en nødvendighed. Sådan en aftale er ægteskabet.

Plej dit parforhold/ ægteskab
Du spørger helt relevant til, om jeg tror, der kan være noget galt, for hvis du spørger ham, så lukker han af og bliver tavs. Tavshed gør at man begynder at gætte på hvad mon den anden tænker. Du fortæller, at han giver udtryk for, han ikke gider snakke om det, du ikke kan lide eller bryder dig om. Han gider ikke snakke problemer.

Det er helt suverænt, at du mærker efter hvordan I har det med hinanden. Alle par bør med jævne mellemrum mærke efter og justere. Få sat ord på det, som man er ked af, savner eller gør én utryg. Nogle gange er det nødvendigt at få renset luften, så alvoren kan gå op for den anden. Det kan give ny grobund for kærligheden. Nogle gange skal man bede om tilgivelse, andre gange tilgive. Et godt parforhold kommer ikke af sig selv. Et parforhold skal plejes. Nogle gange bliver man nødt til at risikere at den anden går, for at få genoprettet balancen i et givende forhold. Et forhold hvor man bare lader stå til og affinder sig med den anden, holder sjældent i dag. Der skal justeringer til, men hvad?

Det er efter de gode ord det gror
Jeg kan ikke vide hvordan I kommunikere med hinanden. Men jeg ved, at det er efter de gode ord, at der kommer de gode reaktioner og de gode følelser. Det er svært at tage imod kritik, og evnen til at høre efter forsvinder ret hurtig. Der skal 10 gode og anerkende ord til den ene kritiske ting. Så jeg vil foreslå, at alle par øver sig i at sige gode og kærlige ord til hinanden. Jeg er stolt af dig, når du ……., du er sej, når du ………, jeg elsker at se dig gøre………., du gør mig glad, når du ……………. Gode ord er med til at pleje jeres forhold og gøre det stærkt. Og hvem vokser ikke af gode ord? Alle har brug for at blive hørt og set på med kærlige øjne. Gode ord skaber varme og dejlige følelser.

Følelser er hverken rigtige eller forkerte, de bare er
Nu kan vi tænke, at de rigtige følelser er noget vi skal finde inden i os selv, og mærke efter hvilke mavefornemmelser man har. Det er ikke hele sandheden. For følelser er en reaktion på det vi møder, og på den person vi er. Det fortæller os lidt om, hvad vi har brug for. Så hvis du ønsker gode følelser i dit parforhold, så gør det ved din partner, som du ved, gør ham godt. Mærk så efter den reaktion, det skaber hos ham og den glæde det giver dig. Og måske får han lyst til at se dig på en særlig kærlig måde. Så i stedet for at se indad i dig selv, så se udad.

Ord skaber det det nævner
De ord vi siger, er ikke ligegyldige. De skaber en reaktion i den anden – positivt eller negativt. Jeg kender ikke ret mange mænd, der gider kritik. Når man skal fortælle noget vigtigt, er det en god ide at kommunikere: jeg….. og ikke du…….. Hvis du har bestemt dig for, at der er noget i jeres forhold der skal tales om, så start kommunikationen med: ”Der er noget, vi skal have snakket om, er det nu eller senere?” Den svære samtale kan du starte med at sige, hvad problemet gør ved dig. For eksempel: Jeg bliver ked af det, når du ikke vil……… Jeg bliver usikker på vores forhold, når ……….

Jeg håber du får taget snakken med din kæreste, og at han forstår, at det er fordi du vil ham og elsker ham. Og hvis han skal mærke, du elsker ham, så sig kærlige ord til ham. Sæt dig ned og skriv alle de gode ord ned, som der er at sige om ham. Øv dig i det, så er det lettere i situationen, og måske ville et lille kærestebrev gøre godt.

Når vi ønsker at kommunikere: ” Jeg elsker dig”, så gør vi det ikke kun gennem ord. Vi gør det også gennem sex. Mange mænd har lettere ved at vise deres kærlighed gennem kropssprog end gennem ord.

Håber der er noget af det, som du kan bruge. Kæmp for jeres kærlighed.

Med kærlig hilsen