Kæreste med depression

Spørgsmål

Fold ud

Min nu ekskæreste har fået konstateret en depression. Vi har været sammen i et år og efter 6-7 mdr, hvor han fik nyt arbejde, har jeg kunnet mærke en kæmpe forskel på hans person. Pludselig var der aldrig tid til at ses – max 1 gang i ugen. Jeg klandrede ham hele tiden for ikke at ville forholdet og kun sit arbejde. Han sagde, at han gerne ville mig, men lige nu var der bare ikke mere tid at gøre med. Det var rigtig hårdt og gik op og ned. Her efter jul snakkede jeg så med hans far, som også havde bidt mærke i, at han var begyndt at opføre sig mærkeligt. Min kæreste bor hos sin far. Jeg snakkede så med min kæreste om det, og han brød sammen og fortalte, at han havde fået konstateret depression. Pludselig faldt der en sten fra mine skuldrer, for nu vidste jeg jo, at det ikke var pga. mig. Jeg forsikrede ham for, at vi nok skulle komme ud på den anden side. Han får piller for det, men har ikke villet gå i terapi. Han har flere gange været ved at miste modet i forhold til vores forhold, fordi han ikke kunne forholde sig til mig og følelser, fordi han vidste, at det gjorde mig ked af det.

En weekend lukkede han helt ned for mig og svarede hverken på SMS eller opkald. Jeg blev meget ked af det, fordi jeg jo ikke vidste, om jeg var købt eller solgt længere. Til sidst måtte jeg tage uanmeldt hjem til ham. Vi fik en god snak. Tvivlen fra hans side gik stadig på, om han kunne magte at være i et forhold, når han ødelagde mig. Jeg sagde, jeg godt kunne klare det, så længe han tog mig lidt mere med i sine tanker og ikke ignorerede mig. Jeg lod ham få luft nogle dage.

På min fødselsdag hørte jeg først fra ham sent, og han kunne ikke overskue at ses og sagde han ikke engang kunne rulle gardinerne fra og sagde igen at han trak mig med ned. Jeg forsikrede ham igen om, at vi nok skulle få ham ud på den anden side. Nogle dage efter kunne han pludselig tage en heldagstur med sine venner og jeg hørte stadig ikke fra ham i flere dage, hvilket generelt har det været temaet for vores forhold de sidste mdr.

Jeg giver ham så luft nogle dage igen. Til min skræk opdager jeg, at han på Instagram har slettet alt “sød tekst” omkring mig på sine billeder, og nogle af dem er også væk. Konfronterer ham så med det. Det ender med at han smider håndklædet i ringen og siger, at det stopper her. Jeg siger så, at hvis det er det han vil, så respekterer jeg det. Han siger, at det er det bedste for os begge to. Jeg skriver så en besked til ham om, at jeg håbede det bedste for hans fremtid, og at han må have det godt. Han svarer så tilbage “jamen i lige måde da *overrasket/ked af det smiley”. På Instagram kan jeg se, han har slettet flere billeder, men har stadig valgt at lade nogle blive.

Samme dag som vi går fra hinanden skriver hans far til mig, at han synes at humøret den dag var meget bedre og at hans syntes at jeg skulle besøge dem eller skrive til ham. Det gjorde enormt ondt at vide, at han er glad den dag vi slår op. Min eks ved ikke, at jeg har fortalt faren, at han har en depression, og faren har heller ikke fortalt min eks at han ved han har det.
Jeg er bare så meget i tvivl om, hvad jeg skal tænke og gøre i det her. Lige nu har jeg valgt at holde fast i, vi ikke skal være sammen, så længe han ikke opsøger hjælp til depressionen. Samtidig synes jeg også, at han har gjort så mange ting, som man ikke burde gøre overfor en partner – depression eller ej. Og kommer han ikke til mig, jamen så har der nok ikke været noget kærlighed fra hans side at bygge på. Eller hvad tænker I?


Svar

Kære spørger

Tak for din henvendelse.

De seneste måneder har været en hård tid for dig, hvor du ikke har vidst, om du har været købt eller solgt. Jeg synes, du har strakt dig langt i forhold til din ekskæreste og kan godt forstå, hvis du sidder tilbage med sorg og frustration over, at det skulle ende på denne måde.

Du slutter dit brev med at spørge, hvad jeg tænker om din situation. Jeg vil opfordre dig til at anse jeres forhold for at være slut. Som du beskriver hans måde at behandle dig på de seneste måneder, og de ting han har sagt til dig, er der ikke noget, der tyder på, at han ønsker at blive i jeres forhold. Det vil jeg gerne sætte lidt flere ord på.

Din ekskæreste ønsker, det skal være slut
Der er ikke to depressioner, der er ens. Det er derfor meget forskelligt, hvilken indvirkning en depression har på mennesker. Af samme årsag er det ikke muligt at sige noget om, hvilken betydning din ekskærestes depression har angående hans ønske om at afslutte jeres forhold. Og det ville givetvis heller ikke være til nogen hjælp for dig, at vide hvilken rolle din ekskærestes depression har på hans måde at behandle dig på og på hans beslutning. Det, som du skal forholde dig til er, at han har afsluttet jeres forhold ved at trække sig ud af det. Og sådan som du beskriver måden, det skete på, vil jeg opfordre dig til at anse jeres forhold for at være slut.

Pas på dig selv
Du skriver, at du ”synes, han har gjort så mange ting, som man ikke burde gøre overfor en partner – depression eller ej”. Det er jeg fuldstændig enig med dig i. I lyset af den dårlige behandling, han har givet dig gennem de seneste måneder, vil jeg opfordre dig til at passe på dig selv. Det gør du bedst ved ikke at være åben overfor muligheden for, at det kan blive jer to igen. Om han opsøger hjælp til sin depression eller ej, skal ikke gøre nogen forskel i den sag.

I det sidste halve år har du været gennem følelsesmæssige op- og nedture – og flest af de sidste. Det er lang tid. Og nu har du mistet en, som du holdt af. En sådan omgang kan det godt tage et godt stykke tid at komme over. Jeg vil opfordre dig til, at snakke om det, som er sket, med en god veninde, som du tror på kan rumme din frustration og din sorg over det tab, du har lidt.

Med venlig hilsen

Flemming Harpøth Møller
Sognepræst og psykoterapeut