Jeg vil gerne have barn nu, men min kæreste siger, han ikke er klar

Spørgsmål

Fold ud

Jeg vil så gerne være gravid nu og have et barn. Min kæreste vil også gerne have børn, og med mig, men ikke liiige nu.

Vi mødte hinanden i midten af marts måned 2015 og har været kærester siden starten af maj. Jeg vidste allerede fra tredje gang vi var sammen, at han er ”the one”. Det skal nævnes, at jeg faktisk ønskede at få et barn selv INDEN jeg mødte min kæreste, og jeg havde faktisk fået henvisning til fertilitetsbehandling dagen før min kæreste og jeg fik kontakt til hinanden. Dette valgte jeg dog efterfølgende, efter mange spekulationer at aflyse, for at give ham og mig en chance. Jeg forklarede ham på vores første date mine tanker om, at jeg inderligt ønskede at få børn og jeg netop havde fået en tid til fertilitetsbehandlingssamtale. Jeg har faktisk haft et stærkt ønske om at få børn i et år nu. Mine tanker om at få børn startede for alvor for et år siden, hvor jeg var ægdonor. Jeg fandt dog desværre ud af, at jeg ikke kan være ægdonor, og derfor ikke kan blive gravid ved reagensglasbehandling. Til gengæld fik jeg at vide, at jeg kan blive gravid på ”naturlig vis” eller ved semination.

Min kæreste vil rigtig gerne have børn (mange børn, hele 11!), dette synes jeg måske lige er i overkanten, men jeg kan gå med 6 (7 inklusiv hans datter), men så har vi vist også travlt. Han har allerede en datter på 5 år (dejlig, dejlig pige), men han har hende kun en gang imellem. Det skal nævnes, at han aldrig har været sammen med moren til datteren (udover et enkelt onenightstand), og han fik det først at vide en måned før, hun havde termin og at hun ikke vidste, hvem der var far til barnet.

Han skyder med skarpt og har tidligere gjort et par ekskærester gravide og de har alle fået abort. Jeg blev også gravid med ham her i august. Det var ikke planlagt. Jeg blev rigtig glad (selvfølgelig bange for hans reaktion), og han panikkede fuldstændigt, argumenterede imod og sagde, at han ikke var klar til at vi som par skulle have et barn lige nu. Det eneste positive jeg hørte ham sige var: ”Men jeg er da glad på dine vegne, at vi nu ved at du KAN blive gravid”.

Jeg får voldsomme menstruationssmerter af at være på p-piller og overvejer nu at stoppe med at tage disse,- dette har jeg luftet for ham og har heller ikke gjort noget endnu. Men han vil ikke beskytte sig med kondom, hans begrundelse er, at det mindsker følingen under sex. Jeg overvejer desuden at starte op i fertilitetsbehandling igen (med en sæddonor, som ikke er min kæreste). Vi har talt om at få børn, og han vil gerne med mig, men han er fortsat ikke klar, og jeg har spurgt om han har en idé om, hvornår han er klar. Dette kan han ikke sætte en tidshorisont på. Han siger, at han måske gerne vil læse videre (en påbygning på 2 år) ovenpå den bachelor, som han afleverer her til januar, han vil gerne have muligheden står åben for eventuelt at kunne læse videre, selvom han allerhelst gerne vil arbejde med det, han færdiguddanner sig til her til januar.

Jeg ønsker at være ung mor (under 30 år) og jeg har svært ved at se, hvordan jeg kan blive det med ham for han er jo ikke klar endnu. Hvad skal jeg gøre?


Svar

Kære kvinde

Tak for dit spørgsmål. Jeg tænker din længsel efter at få børn, er meget naturlig. Du har tydeligvis gjort dig mange tanke herom, siden du har ønsket at være ægdonor og har været tilmeldt fertilitetsbehandling. Som jeg ser det, er børn en stor gave – men der følger også mange forpligtelser med, som man skal være klar til at indgå i. Ellers er der risiko for, at opgaverne overskygger glæden ved at blive forældre. Din kæreste har allerede en datter, og ønsker sig flere børn. Han kender derfor til de glæder og udfordringer, der følger med det at få børn, og ønsker at forpligte sig hertil – i hvert fald på et tidspunkt. Det håber jeg du finder trøst i.

Jeg forstår din frustrationer i forhold til, at du gerne vil være en ung mor, og derfor føler du ”har travlt”. Men du skriver også, at din kæreste og dig har været sammen siden maj, og at du tidligt har været overbevidst om, at han er ”the one”. Det tænker jeg er hurtigt, at du har fået det sådan, og det er slet ikke sikkert at din kæreste har det helt sådan endnu. Det betyder ikke, at han ikke kommer dertil, men jeg tænker det er helt naturligt, hvis han endnu ikke føler sig klar til at binde sig. For at få et barn sammen vil jo for altid binde jer sammen. Derfor kan jeg godt forstå, at han har svært ved at sige, hvornår han er klar – for han ved jo ikke hvornår denne følelse/overbevisning kommer.

Samtidig må han også forstå, hvor vigtig dette er for dig, og hvor meget det fylder dig. Du fortæller, at han gerne vil have mulighed for at læse videre, og det er en af hans begrundelser for at vente. Det tænker jeg ikke nødvendigvis er et argument imod at få børn nu. Det kan være godt at tænke fremad, så I økonomisk kan tilrettelægge det, så det er realistisk at han er på SU mens I får et barn. Men derudover oplever mange også, at der kan være fordele ved, at en af jer studerer mens I har små børn. Det vil give ham en fleksibilitet, som han ikke i samme grad har, når han arbejder. Men det skal naturligvis afvejes i forhold til den arbejdsindsats, det vil kræve for at gennemføre uddannelsen. Alt dette er I selvfølgelig nødt til at være enige om.

Overvej grundigt
Ift. dine tanker om at gå i fertilitetsbehandling med anonym doner, tænker jeg du skal overveje hvordan det vil påvirke din kærestes og dit forhold, og hvilken rolle vil din kæreste få overfor barnet? Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvilken gave du vil give dit barn, hvis du i stedet får det sammen med en mand du elsker og bor sammen med, sådan at barnet får lov at vokse op med og kende sin far. Denne gave til dit barn ”koster dig” at vente til din kæreste er klar. Dit valg får således ikke kun konsekvenser for dit eller din kærestes liv, men også for dit/jeres kommende barns. Dette er også en vigtig faktor i dine overvejelser.

Jeg tænker, det bedste du kan gøre er at tale med din kæreste om, hvad det er der holder ham tilbage ift. at få et barn nu. Er det eksempelvis praktiske, økonomiske eller tidsmæssige overvejelser? Og er disse reelle? Dette kan give dig en større forståelse for hans standpunkt, og sammen kan I blive klogere på hvorvidt I tænker ens herom. Du kan også beskrive for ham, hvorfor det netop er så stort et ønske for dig at få et barn snart. Ved at gøre dette, vil du også selv være ”tvunget” til at gør dig nogle overvejelser herom: er der mange i din omgangskreds der har små børn, så det fylder meget, når I er sammen? Er et barn nødvendigt nu, for at give mening og indhold i dit liv? Kan der være fordele ved at vente? Hvad kunne du evt. fylde i dit liv nu, hvis du beslutter dig at vente? Jeg tænker også det kan være en god ide, at tale med andre om jeres overvejelser, mennesker som kender jer godt, og som kan hjælpe jer med at nå frem til forståelse for hinandens tanker.

Jeg håber I sammen må finde en løsning, som I begge kan glæde jer over, og jeg ønsker jer alt det bedste.

Kærlig hilsen

Linda Engholm Bøytler Rahbek