Jeg vil gerne håndtere mandens forvirrende følelser

Spørgsmål

Fold ud

Kære Parvis.

Min kæreste gennem 10 år og jeg har to børn på 5 og 7 år sammen. Vi gik fra hinanden i november 2012. Jeg overtog huset, og han flyttede, fordi jeg igennem de sidste to år følte at jeg tog ansvar for alt. Han arbejdede meget om aftenen og gik meget til sport osv.

Vi var blevet enormt ensomme sammen. Jeg følte, han var ligeglad med mig, hvilket jeg forsøgte at fortælle ham. Jeg fortalte, hvad var ked af og savnede osv. Han reagerede med aggression og vrede, og sagde at han selvfølgelig elskede mig, ellers ville han jo ikke stadig være sammen med mig.

Jeg gik i stykker, fordi jeg på hans åbne facebook profil så, at han ville på date og havde en masse hede sex-sms’er med en række forskellige piger. Jeg måtte væk fra ham for at redde mig selv. Jeg så ingen anden udvej.

I december 2012 mødte jeg en sød fyr, som havde de trygge og rolige arme som jeg havde brug for. Men det ville ikke holde, fordi jeg ikke var forelsket i ham. 

Jeg elskede jo stadig min manden i mit liv (gennem 10 år), hvilket jeg fortalte ham her i sommers (for ca. 1½ måned siden).

Han siger, han vil prøve igen, samt at han har afsluttet sine flirts og ønsker, at vi skal være sammen igen. Han gør meget for at komme herhjem, når han kan. Han har en restaurant og arbejder 60 timer om ugen. Alt dette viser mig, at han vil mig igen.

Der er bare ligeså mange signaler i modsatte retning. Igår efter vi havde elsket, råbte han af mig, fordi han ikke ville have, at jeg blandede mig i hvordan han havde det. Jeg havde bare stille spurgt, hvad han tænkte mest på for tiden.

Han var vildt frustreret over, at jeg havde sagt “ja, lidt” til vores datter, da hun spurgte om, vi var kærester igen – det skulle jeg ALDRIG have sagt. Han fik fortalt, at han er bange for at give børnene falske forhåbninger. Puh – Jeg er så ked af det. Jeg begynder at græde og fortæller, at han er manden i mit liv, som jeg elsker. Han siger, han ikke vil være falsk, og hans følelser for mig svinger konstant – fra ligegyldighed til kærlighed.

I dag sagde han undskyld over i går og sagde, at disse forandringer ikke er lette for ham. Jeg føler på en måde, at han vil mig og børnene og på en anden måde, at han synes det er besværligt og egentlig ikke vil.

Jeg spørger så, om I vil turde dette (hvor der jo er meget på spil), hvis I var mig? Hvad skal jeg gøre? Jeg forsøger at lade være med at sende sms og ringe så meget. Jeg fortæller ham, at jeg har tålmodighed. Er det den rigtige vej?

Håber meget på en hjælpende hånd fra jer kloge mennesker. For jeg er faret vild og er bange.

Knus D


Svar

Kære D.

Tak for dine spørgsmål. Det er ikke en let situation du befinder dig i. Du fortæller, at du fortsat elsker børnenes far, men at du også er bange for, om det nu er det rigtige valg, at forsøge at være sammen med ham igen.

Svingende følelser giver forvirring

Du skriver, at før du gik fra ham, var I begge blevet meget ensomme sammen. Og nu, hvor I prøver igen, så er det vældig forvirrende for dig at finde ud af, om han elsker dig eller ej. Du skriver at hans følelser svinger fra ligegyldighed til kærlighed. I har også børnene at tage hensyn til, de vil næsten altid ønske, at mor og far finder sammen igen. Når I begynder at ses igen, vil deres drømme om en fælles fremtid sikkert blomstre.

Svært at tale om følelser

Det lyder som om det er svært at få talt sammen om alle de følelser og oplevelser, som du her skriver om. Når du forsøger at spørge ind til din mands tanker og følelser, så bliver han let frustreret og vred. Han kan så komme dagen efter og sige undskyld og der deler han med dig, at alle ændringerne ikke er lette for ham.

Afstem forventningerne

Jeg kan desværre ikke fortælle dig, hvad det rigtige for dig og din familie er, men jeg kan dele nogle tanker med dig her. Først og fremmest tænker jeg, at I må finde ud af, om I begge to vil det samme. Hvilke forventninger har du til det, der sker imellem jer? Og hvilke forventninger har børnenes far? Jeg kan forestille mig, at I begge to er bange for, om jeres forhold bare bliver som det var før, hvis I begynder hvor I slap.

Søg hjælp udefra

Min erfaring siger mig, at hvis I skal få jeres parforhold til at fungere, så kan I med fordel søge hjælp udefra. En professionel som kan se jeres samspil og relation lidt udefra og dermed hjælpe jer til at finde ud af, hvad det er der sker i jer hver især? F.eks. når du bliver ked af det og din mand bliver frustreret og vred. Hvad er det, I gør ved hinanden ved den måde at være sammen på?

Det kan være en terapeut eller psykolog, som kan hjælpe jer til ikke at sidde fast i det samme mønster som I tidligere har siddet fast i, inden du forlod din mand. Terapeut-oversigt

Afklaring af vejen er vigtig

 Ud fra det du skriver lyder det til, at I begge to har sårede følelser og er usikre på, hvor forholdet er på vej hen. Derfor er det vigtigt at I finder en afklaring på det spørgsmål, både for jeres egen skyld og for børnenes. 
Hvordan bliver vi enige om retningen i vores ægteskab?

Lav en god ramme for samtale

Du har forsøgt at tale med ham efter, I har elsket, hvorefter han blev frustreret. Når I skal tale om følelser, forhold og fremtiden, kan det være en god ide, at der er sat tid af til det, hvor I begge er enige om, at det er det I skal.

Det er vigtigt at skabe en god ramme, når I skal have en samtale, som kan være svær for jer begge to. I kan gå en tur, mens I taler sammen eller sætte jer i sofaen og drikke et glas rødvin og tænde et stearinlys. Det vigtigste er, at I begge to er enige om, at nu er der sat tid af til at tale om jeres forhold.

Smarte råd til samtalen

  • Når I har fået lavet en god ramme for jeres samtale så er der nogle ting, som det er vigtigt at være opmærksom på.
  • Undgå at afbryde hinanden.
  • Ingen lange monologer – I skal skiftes til at sige noget, så det bliver en dialog.
  • Fortæl om, hvordan du har det, del din sårbarhed (minus alt det, den anden gør forkert).
  • Prøv at lytte og forstå det, den anden siger. Det betyder, at du for en stund lader dine egne følelser ligge og forsøger at forstå, hvordan verden ser ud fra den andens side.
  • Undgå at finde løsninger, det handler mere om at dele nogle tanker og følelser.
  • Sig, hvad du gerne vil have? Fortæl, hvad du drømmer om?

Afklaring af relationen er vigtig

Jeg håber det lykkes for jer at få snakket godt sammen, så I bliver afklaret med, hvad det er I gerne vil med jeres relation. Hvis din mand ikke vil eller kan tale om jeres parforhold med dig eller vil søge terapeutisk hjælp, så tænker jeg, at det også kunne være en ide for dig selv at søge hjælp.

Du kan måske der blive mere afklaret omkring, hvad det er du gerne vil, og hvad der er vigtigt for dig i et parforhold? Samt om det er med denne mand, at du kan finde det, du ønsker for dig og dine børn.

Alt det bedste til jer alle fire. Jeg håber, I begge får mod til vise sårbarhed og sætte jer i den andens sted.

Hvordan kommunikerer jeg bedre og undgår voldsomme reaktioner?
Skal jeg vælge skilsmisse?

Venlig hilsen

Bente Fischer-Nielsen, social pæd. og terapeut stud.
Hjemmeside