Jalousien ødelægger mig

Spørgsmål

Fold ud

Hej, jeg er en kvinde på 32 år som har en dejlig kæreste på 55, altså han er 23 år ældre end jeg. Det er ikke noget problem overhovedet, vi har det dejligt sammen og vi er meget glade for hinanden. Vi har dog kun været sammen i 4 måneder. Men mit problem er at jeg er meget jaloux, og det er slet ikke berettiget, det er faktisk tit over småting.

Jeg er godt klar over hvorfor jeg bliver jaloux – jeg har lavt selvværd, er vokset op i en familie hvor begge mine forældre var misbrugere, jeg har derfor aldrig følt mig elsket, eller følt jeg var særlig vigtig, eller kom i 1. række. Derudover blev jeg seksuelt misbrugt af en nabo i op til flere år, af min barndom.

Jeg synes selv jeg ser skide godt ud når jeg kigger mig i spejlet – men når jeg sammenligner mig med andre, synes jeg at de har en flottere krop end mig, har pænere bryster osv. Og så kan jeg slet ikke forstå at min kæreste vil have mig, da jeg ikke føler jeg er noget særligt. Jeg er rigtig god til at rakke mig selv ned.

Nå, men altså hvis min kæreste fx siger, til noget vi ser i fjernsynet ” hun ser da godt ud” så kan jeg simpelthen blive så jaloux…. selvom det er i fjernsynet. Det er frygteligt. Så tænker jeg med det samme: ja ja det er da klart, hendes bryster er jo osse mere faste end mine, eller ja hun er jo en str 36…. (jeg er selv en str 40) jeg er simpelthen ved at blive vanvittig af det! (Når det sker så bliver jeg mut og stille,og samtidig vred, og ku gi mig til at hyle. Jeg er simpelthen så sårbar. )
Og han er faktisk god til at give mig komplimenter i det daglige, han siger at jeg er smuk og fræk osv… så det er ikke derfor.

Der skal som sagt ingenting til. I dag var vi ude ved noget familie af hans, og de havde besøg af en pige på min alder. Da jeg så hende, tænkte jeg: “åh hun er da ikke særlig pæn”. For det synes jeg ikke hun var. Men tænk nu hvis han synes?? Hvad nu hvis han synes hun var lækker? Den tanke hev  og sled i mig de 2 timer vi var derude, og jeg endte med at sidde og se sur ud, men indeni mig var jeg både vred og ked af det – selvom jeg vidste det var fuldstændigt uberettet. Han ville jo aldrig drømme om at være sammen med hende.
Jeg fortæller ham ikke hvordan jeg har det, fordi jeg ikke vil fremstå som sådan en skinsyg kvinde der bare vil styre sin mand og kontrollere ham. Jeg vil gerne fremstå som stærk – og han må ikke vide at det er jeg faktisk ikke. Så jeg holder det for mig selv. Det er virkelig hårdt når man bare har lyst til at tude.
Jeg frygter altid for sommeren, når pigerne begynder at gå i korte kjoler osv… det kan få mig til at flippe helt ud indvendig. Åååååh altså…

Hvorfor kan jeg ikke blive den jalousi kvit, når nu jeg selv synes jeg ser rigtig godt ud? Hvorfor kan jeg ikke fatte at det er MIG han vil have, og ikke alle andre? Åh det æder mig op. Nogengange kan jeg ikke koncentrere mig om mit arbejde fordi jeg har et mylder af tanker i mit hoved…
Det er fanme hårdt!
Kan jeg mon få nogle redskaber til at håndtere det? Er der et sted hvor man kan få nogle gratis samtaler?

Med venlig hilsen vægten


Svar

Kære Vægten
Jeg bliver lidt forpustet ved at læse dit brev, for holdt da op, hvor er det voldsomt, både dit nuværende problem med jalousien, men især det du skriver med misbrugerforældre og seksuelt overgreb.

Jeg bliver samtidig også glad for din henvendelse, fordi det fortæller mig, at du forsøger at få styr på det der presser og plager dig, og at du er villig til at arbejde med det, og kæmpe for et godt liv.

Jeg tænker lynhurtigt på, at der er sammenhæng mellem det du ønsker at få i forholdet til din kæreste, og så det du ikke fik som barn. De svigt og de overgreb du har været udsat for som barn, har stor indflydelse på de behov du søger dækket som voksen, måske giver det mening for dig? Jeg vil prøve at uddybe.

Svigt og grænser
Når du skriver, at du aldrig har følt dig elsket af dine forældre, eller følt at du var vigtig eller at du kom i 1. række, så gør det virkelig ondt på mig, fordi, som alle andre mennesker, har du haft brug for det, og det svigt det er, skaber bare så mange negative følgevirkninger. Du skriver, at du har lavt selvværd og det er jo desværre en typisk følge af disse svigt.

Seksuelt misbrug er en indre rystelse og et indre chok at få, hvor naturlige grænser bliver overskredet i ekstrem grad, det forvirrer de personlige grænser og er skamfuldt. Jeg tænker, du er hårdt ramt og jeg tænker du må være på konstant overarbejde, fordi du i alle relationer slæber symptomerne med dig, bla. jalousien, som du beskriver.

Hvad kan du gøre?
En ting er at forstå sammenhænge med hjernen, som eks. forklarer du årsagen til dit lave selvværd, denne forklaring tilfredsstiller din forståelse og er sådan set udmærket. Noget andet der er mere virkningsfuldt, er at arbejde med de følelser der knytter sig til eks, lavt selvværd, at komme i kontakt med sorgen over det du ikke fik som barn og smerten over det misbrug du blev påført. At hilse følelserne og jalousien velkommen når de dukker op og være nysgerrig på, hvad de vil fortælle dig, er en måde at arbejde på. En terapeut vil kunne hjælpe dig med dette arbejde, og jeg vil anbefale, at du søger hjælp hos sådan en.

Gratis samtaler
Du spørger til gratis samtaler, måske er der et tilbud i din kommune, det kan du undersøge. Jeg ved at www.DFTI.dk har noget gratis åbent klinik, hvor man kan få nogle gratis samtaler, du kan se efter på deres hjemmeside.

Du kan også finde en terapeut på denne liste Terapeutliste parvis

Jeg vil være lidt direkte og sige, at det er en betydningsfuld og virkningsfuld investering, at bruge penge på terapi, det kan populært sagt spare dig for at købe nyt tøj. Ved at flytte fokus på de indre værdier frem for de ydre, bliver det hårde arbejde med at holde kropidealt, brystmål og kæmpe om at være attraktiv mindre betydningsfuldt. Tænk hvilken frihed det kunne give dig, hvis du var ligeglad med andres syn på dig, og kunne hvile i og leve efter sætningen ”de må tage mig som jeg er” Jeg ved, det kan lade sig gøre at ændre på selvfølelsen, og det skriver jeg som en opmuntring til dig.

Jeg vil ønske dig alt det bedste og at din kærlighed til dig selv må vokse, du er den dyrebareste og vigtigste i dit liv.

 

Kærlig hilsen