Hvordan komme videre efter flirt/utroskab?

Spørgsmål

Fold ud

Nytårsaften gik jeg i seng, mens min kæreste blev oppe hos værtsparret, en god veninde og hendes mand fra vores cykelklub. Jeg vågner ved at høre stønnelyde og små skrig. Jeg tager et håndklæde omkring mig og løber op ad trappen. Jeg kan høre på vej op, at der pludseligt bliver \”travlt”. Stuen er tom, men der ligger et par trusser på gulvet, og jeg kan høre, der er på vej op ad trappen. Jeg går ud i gangen og ser min veninde med nederdelen trukket op om hofterne og bar røv, min kæreste finder jeg på gæstetoilettet siddende med bukserne nede om benene og en hånd mellem benene. Jeg spørger, hvad der er sket, hvorefter min kæreste siger \”der skete ikke noget\”. Jeg bliver vred og skælder min kæreste ud og spørger ham, hvorfor han ikke kom ned i seng til mig, men valgte at blive hos min veninde. Han svarer ikke og jeg går ned for at pakke mine ting. Han kommer ned, og jeg er dybt frustreret og bliver ved med at afkræve ham et svar, hvorefter han siger, at veninden havde ryddet op og da hun skulle til i seng, gider hun ikke ligge ved siden af sin mand, fordi han snorker. Hun siger, at hun bare kan lægge sig ind på kontoret og lege med sig selv, hvorefter min kæreste siger, at hun da kan lege med sig selv her. Hun sætter sig på sofaen tager trusserne af og begynder at lege med sig selv. Min kæreste har sin hånd på hendes fisse og veninden siger, at han da også kan lege med sig selv. Han åbner sine bukser og tager sin pik frem og leger med den, men den vil ikke blive stiv. Veninden vælter rundt på sofaen og får sat sig op igen, da jeg kommer op ad trappen. Efter at have pakket mine ting, kører vi hjem, jeg er parat til at køre uden min kæreste, men han vil gerne med. Efter lange og voldsomme snakke, er min kæreste og jeg blevet enige om, at blive samme. At det hele var en dårlig joke i en brandert og at det ikke skal ødelægge vores forhold eller vores deltagelse på cykelholdet. Min veninde og hendes mand er også kommet videre og vi er blevet enige om at mødes. De har foreslået, at det skal være hos dem, hvilket jeg på ingen måde er klar til. Jeg har ikke lyst til at genopleve nytårsnat og se den stue/toilet igen. Men det er som om både min veninde og min kæreste neglisier mine følelser ved, at vi da godt kan mødes hos dem. Min kæreste forstår godt, at jeg ikke vil til dem, men han ville ikke have nogle problemer med det. Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal komme over den hurdle, for jeg ved, at uanset hvor vi næsten mødes nu, så er det mig, der er den sårede. Venindens mand lå ovenpå og sov, så han har formentlig ikke samme fornemmelse over situationen som jeg. Jeg kunne godt tænke mig et par gode råd eller vejledning til, hvordan jeg skal forholde mig, når vi mødes. På forhånd tak for hjælpen.


Svar

Tak for dit brev.

Jeg vil gerne komme med en feedback på det du skriver.

Som du skriver, så er du og din venindes kæreste de mest sårede, og du har derudover også oplevet noget, som har været grænseoverskridende og selvfølgelig meget ubehageligt.

Når man er såret
Når man sårer hinanden i et parforhold på et dybere plan, så sker der ofte det, at den som har såret den anden enten bagatelliserer det skete, og på den måde måske prøve at mindske skaden. Det man ofte ikke ser så klart er, at det man ødelægger på 5 minutter er den generelle tillid. Selvom I virker til at være kommet så nogenlunde på plads med det skete, så er det vigtigt, at du som den sårede ofte vil have brug for meget længere reparationstid i forholdet. Det tager sin tid at komme sig, og der dukker formodentlig nogle spørgsmål op efterfølgende. Det kunne være spørgsmål som f.eks.: Er din kæreste en fyr, der kunne finde på at være dig utro? Kunne han gøre det igen? Kunne kan gøre det med hende igen? Hvordan kan du nu få tillid til, at du kan stole på ham fremover? Sådanne spørgsmål har man formodentlig brug for at kunne stille og måske stille dem flere gange. Dette skal man gøre, fordi det kan være med til at styrke tilliden igen fremadrettet.

Så måske slås du i virkeligheden med to ting. Dels at du skal gense lejligheden. Du vil der jo få vækket den dumme nat igen i dine erindringer og det kan være vigtigt, at din kæreste kan forstå at selve lejligheden på den måde kan være et problem.

Det andet du måske slås med kan være noget i retning af, at det kan føles somom; at nu skal I bare videre. At når I har været sammen med dem igen, at så er det det, og så er den episode lagt bag jer.

Tillidsbrud tager tid
Det din kæreste ikke forholder sig til er, at det tager meget mere tid for dig. Selvom I har fundet sammen igen, så er det skete jo sket. Det skete er jo foregået og det er en alvorlig ridse i lakken.

Denne ridse og sårethed kan jeg se, du gerne vil lægge bag dig, men hvis man gør det for hurtigt – ja så vil det modsatte faktisk ske, så vil man komme til at gå alene med såretheden, og dermed vil man opleve ked af det hed – uden den anden måske helt forstår det.

Du kan sammenligne det med, hvis et lille barn slår sig. Jo mere man som forældre siger ”pyt – se det går over igen, nu skal du ikke græde mere” desto højere vil barnet græde, fordi det ikke bliver hørt. Hvis man derimod siger ”av av – ja kom her og få en krammer” ja så vil man opleve, at det langt hurtigere går over.

I princippet har vi det på samme måde som voksne. Hvis vores partner ikke kan forstå os, eller bare lader som om, at nu går det bedre, så kan det komme til at trække meget mere ud – og komme til at gøre meget mere ondt.

Så hvad gør du
Jeg vil råde dig til at finde et godt tidspunkt og måske vise din kæreste dette brev. Eller fortælle ham hvor såret du blev, og fortælle ham om at det tager sin tid at komme sig – også selvom du har besluttet dig for at du vil tilgive ham.

At du tillader dig selv at stille ham nogle spørgsmål og beder ham om at være opmærksom på hvor svært det er for dig at komme ind i lejligheden igen.

Du kan også på forhånd bede ham om at lede samværet hos vennerne og bede ham om at være mand for at få taget det op, som skal tages op.

Held og lykke med det

Venlig hilsen

Steen Kruse
Par- og psykoterapeut

Hjemmeside