Gnisten er forsvundet

Spørgsmål

Fold ud

For nogle dage siden fortalte min kæreste mig, at han syntes, at gnisten var forsvundet. Lige nu betragtede han mig mere som en ven end som en kæreste. Vi har været sammen i 4,5 år og har altid haft det godt med hinanden, men der er kommet lidt for meget hverdag i den. Grundet vi stadig har følelser for hinanden, har vi valgt at kæmpe for forholdet.

Fordi det var min kæreste, der smed bomben, blev jeg selvfølgelig utrolig berørt. Jeg er en stor følelsesladet bombe lige pt, som bare venter på at springe. Men det går ikke, hvis vi skal få det her til at fungere. Jeg har foreslået, at vi skal få gang i forholdet igennem mere nærvær. Vi skal interessere os for hinanden og prioritere hinanden mere. Men han mener ikke, at nærvær bare sådan uden videre kan få gang i forholdet. Det mener han ikke, at han er bygget til. Han synes, at vi skal kunne elske hinanden i vores normale rutiner og derfor ikke bør ændre noget ved forholdet. Jeg kan bare ikke se, hvordan det skal kunne løse vores problemer.
Jeg føler derfor ikke, at han vil gøre en ligeså stor indsats, som jeg vil gøre, for at redde dette forhold.
I den sammenhæng blev jeg også meget mistroisk. Jeg snagede i hans privatliv, hvilket jeg aldrig nogensinde ville gøre. Der fandt jeg ud af, at han var faldet for en anden pige, som han sommetider var på kursus med. Han kunne ikke stoppe med at tænke på hende, men han vidste ikke om hun følte det samme. Det gjorde ham meget forvirret, da han jo også havde følelser for mig. Det var bare nyt og spændende med hende.

Jeg har ikke fortalt ham, at jeg har fundet ud af det, men har gentagne gange spurgt ind til, om hans ændrede følelser har skyldtes en anden pige. Det benægter han og han bliver lige frem sur over, at jeg overhovedet spørger om det.
Jeg havde derfor valgt at lade det ligge, men nu er han begyndt at skjule sin mobil for mig. Han tager den med, hvis han går ind i et andet rum. Hvis jeg forlader værelset, skynder han sig at tage den frem og slukker den med det samme, når jeg træder ind igen. Mobilskærmen er altid nedad, og hvis jeg er til stede, sidder han med ryggen til. Som prikken over i’et har han også skiftet kodeord.

Jeg ved bare ikke, hvordan jeg skal kunne kæmpe for det her forhold, når jeg føler, at han hverken vil kæmpe nok for det og måske har en anden pige i tankerne. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre af mig selv. Hvis han har valgt en anden pige, var jeg ikke det værd at kæmpe for.


Svar

Kære ”Gnisten er forsvundet”

Tak fordi du skriver til Parvis.dk. Det er en svær situation, du står i, og jeg forstår godt, du er frustreret.

Du fortæller om 4,5 års godt parforhold men også om, at der er gået ”hverdag” i forholdet. Du fortæller ikke, om I bor sammen, og jeg går ud fra, I ikke er gift, når du kalder ham din kæreste.

Løgnen
Det fremgår tydeligt af dit brev, at din kæreste lyver for dig. Han har en hemmelighed med en anden, som han ikke vil have, du skal vide noget om. Du har selv set det på hans telefon, og han forsøger at holde sine informationer hemmelige for dig ved at ændre koder og tage sin telefon med sig. I kan ikke leve i et kæresteforhold, hvor der er sådan en hemmelighed, der adskiller jer. Derfor er du nødt til at konfrontere ham med sandheden. Du må fortælle ham, at du har set i hans telefon, og at du godt ved, der er en anden. Du må fortælle ham, at du kan se, at han prøver at skjule det for dig. Hvis han fortsat benægter, må du overveje, om du kan leve med et menneske, der går med sådan en hemmelighed.

Principielt mener jeg, man altid bør kunne læse hinandens beskeder, fordi man ikke skal have noget at skjule for hinanden. Hvis han indrømmer det, må I tale om, hvor langt det er kommet med den anden, og om der er mulighed for, at det kan stoppes, og I kan fortsætte sammen. Til den proces kan det være nødvendigt med hjælp ude fra. Det er sårbart, at ens kæreste har set og haft følelser for en anden, også selvom han ligger det bag sig. I kan her på Parvis.dk finde en liste over terapeuter, der kan hjælpe jer igennem processen.

Nærhed
Du har helt ret i, at det er nærhedsskabende aktiviteter, I har brug for lige nu, hvis jeres forhold skal overleve. I skal vælge hinanden, gøre ting sammen, få talt en masse sammen og dele følelser. Hvis din kæreste slet ikke er parat til det, er det også tvivlsomt, om I kan komme videre sammen.

Du er værdifuld og elsket
Jeg forstår godt, du til sidst stiller spørgsmålstegn ved, om du var værd at kæmpe for, hvis din kæreste vælger en anden. Til det har jeg lyst til at sige, at du ER værdifuld! Du er et helt særligt menneske, også selvom et menneske (din kæreste) ikke kan finde ud af det. Den vished skal du tage med dig uanset, om I bliver sammen eller ej. Og fordi du er værdifuld, har du også ret til at få sandheden af vide fra din kæreste om, hvad han går og tænker og foretager sig. Du skal ikke nøjes med en kæreste, der måske har en anden ved siden af. Hvis han ikke kan elske dig nok til kun at have dig og ville nærheden med dig, så fortjener han dig ikke. Det er du alt for værdifuld til!

Jeg håber, at I kan finde sammen på en dybere og ærligere måde og hvis ikke, så håber jeg, at du vil holde fast i din egen værdighed.

Kærlig hilsen fra