Følelser for min bedste ven

Spørgsmål

Fold ud

Hej

Jeg er en pige på 20 år, som altid har været meget følsom. Jeg har aldrig haft en rigtig kæreste, men jeg har haft flere flirts, som dog aldrig er blevet til mere end det.

For snart fire år siden startede jeg på efterskole, og der lærte jeg min nuværende bedste ven at kende. På efterskole var vi en del af den samme vennegruppe, som vi stadig er sammen med jævnligt. De sidste to år har vi kysset til stort set hver fest, som vi har været til sammen. Både til privatfester og i byen (med undtagelse af når jeg har haft noget med en anden). Vi har også sovet sammen et par gange, hvor der ikke skete noget, men vi har ikke haft sex.

Det og det at vi begge er en del af denne her vennegruppe, har betydet, at vi har fået et meget tæt venskab, især inden for de sidste par år. Vi har altid kunnet snakke godt sammen og lave sjov med hinanden, og vi har også været sammen bare os to, hvor der dog ikke er sket noget som helst. Dog tror jeg, at jeg på det sidste er begyndt at få følelser for ham, og jeg har før tænkt på, at han måske også har noget for mig. Fx sagde han engang til mig, at min flirt var en idiot, da jeg sagde, at jeg havde givet ham en chance til. Han har også engang givet mig et nytårskys på kinden som den eneste pige, selvom der var flere piger til festen.

Vores fælles venner siger, at det er tydeligt, at vi har noget for hinanden, at vi er søde sammen, og at vi er “festkærester”, men jeg har aldrig snakket med min ven om det, da jeg tror han ikke tænker over det, men bare gør, hvad han har lyst til. Problemet er, at vi er så gode venner, at jeg ikke vil ødelægge det, men samtidig føler jeg, at det er tydeligt, at vi har et forhold til hinanden, som er noget særligt, og som vi måske bare burde acceptere. På den anden side er jeg også bange for at fortælle ham det, da jeg ikke vil såres, hvis han nu ikke har det på samme måde som mig. Og da han personligt går gennem en hård tid, vil jeg heller ikke udsætte ham for at skulle tage stilling til, hvorvidt der skal ske mere mellem os eller ej.

Desuden har alle de her ting foregået, mens vi har været fulde, så derfor ved jeg ikke, om jeg fx kan regne med, at det han har sagt, var sandt. Så jeg vil bare gerne vide, hvad jeg skal gøre. Vi kommer til at se hinanden meget her til sommer, så jeg vil ikke forhaste mig, og gøre noget ugennemtænkt.

På forhånd tak
Hilsen L.


Svar

Tak for din henvendelse.

Jeg kan godt se, at den situation, du står i, er vanskelig. Følelser er besværlige at kontrollere på den måde forstået, at hvis de ér der, så ér de der. Du kan ikke beslutte dig for, at de skal forsvinde, selv om det på en måde måske kunne være det letteste.

Du er begyndt at få følelser for din bedste ven, og det har ændret dit forhold til ham. Jeg forstår godt din usikkerhed angående, hvad du skal gøre, for du har helt ret i, at det ikke er til at forudsige, hvad det vil betyde for jeres forhold til hinanden, hvis du vælger at fortælle ham om dine følelser for ham.

Giv dig god tid
Måske du skulle lade nogle uger eller endda måneder gå, før du beslutter dig for, om du vil fortælle din ven om dine følelser for ham. Dels fordi han, som du skriver, går gennem en hård tid, hvor han har en del andre ting at tænke på. Vent til han er kommet på den anden side af de problematikker, som optager ham. Og dels fordi det vil give dig selv tid til at finde ud af, om dine følelser for ham også er der efter nogle uger eller måneder.

I må tale sammen
Hvis du stadig har følelser for ham, når en tid er gået, og din ven er kommet på den anden side af det, der tager meget af hans opmærksomhed nu, vil jeg foreslå dig, at du fortæller ham om dine følelser for ham.

Du har helt ret i, at du risikerer at blive såret, hvis det viser sig, at dine følelser for ham ikke er gengældte. Men den risiko er du, så vidt jeg kan se, nød til at løbe. Du er nød til på et tidspunkt at få klarhed over, om han også har følelser for dig. Ellers vil du over tid blive uforløst i dit forhold til ham.

Nogle af de ting, han har sagt og gjort over en længere periode, tolker du i retning af, at han måske også har følelser for dig. Men du ved det ikke. Dertil kommer at I begge har været fulde, når de her ting er blevet sagt og gjort.

Men uanset hvad, så har du brug for at vide, om dine følelser for din gode ven er gengældte.

Du behøver ikke at miste ham som ven
Måske går han med de samme tanker og følelser for dig, som du gør for ham. Hvis det ikke er tilfældet, er der kommet en ”skævhed” ind i jeres forhold på den måde forstået, at I ønsker noget forskelligt med jeres forhold til hinanden. Han vil gerne, at I skal være venner, og du vil gerne, at I skal være kærester.

Men der er en god mulighed for, at jeres venskab kan fortsætte, selv hvis han ikke har de følelser for dig, som du har for ham. Den formodning bygger jeg på, at I har kendt hinanden godt i mange år og har haft et tæt venskab. Desuden er der den mulighed, at dine følelser for ham tager af, hvis du véd, at de ikke er gengældte.

Du skriver, at du gerne vil vide, hvad du skal gøre. Det kan jeg godt forstå. Men det kan jeg ikke sige dig. Du må selv beslutte dig. Men jeg håber, at de tanker jeg har delt med dig, kan være med til at hjælpe dig hen imod en afklaring.

Venlig hilsen

Flemming H. Møller
præst og psykoterapeut