Depressiv kæreste vil have en pause fra forholdet

Spørgsmål

Fold ud

Hej

Jeg må indrømme, at det er svært konkret at forklare min situation. Det er en lang og indviklet historie.
Kort sagt, så flyttede jeg til et andet land for 3 år siden, for at bo hos min kæreste, som jeg på det tidspunkt havde kendt i 6 mdr.
Han har altid kæmpet med depression og var fra starten af enormt kritisk overfor mig. Han kritiserede alt fra mit udseende til måden jeg opførte mig på.
Den sidste tid er han blevet ekstrem depressiv og vil ikke leve mere. Han føler ingenting og vil nu have at vi tager en pause. Han siger, at han tvivler på om forholdet er den rigtige vej for ham og at der altid har manglet noget for ham mellem os (lidenskab og intimitet). Det har jeg også følt har manglet lidt, men har forklaret ham, at det er svært for mig at være intim med ham, når han kritiserer så meget, og har hele tiden håbet på, at når han fik det bedre, ville det blive bedre mellem os. Jeg tror jeg elsker en ide om ham, og jeg ved alle de gode ting han indeholder og ville ønske, at jeg var “god nok” til ham.
Han tror på, at forholdet har været med til at gøre hans depression værre og ikke bedre, og siger at han ikke ville tænke på at gå fra mig, hvis vi havde haft en lykkelig, problemfri tid at tænke tilbage på.
Nu er mit spørgsmål hvad jeg dog skal gøre? Jeg leder nu efter en ny lejlighed, men det tager tid og det er ekstremt hårdt at være sammen med ham i lejligheden, da han er kold overfor mig. Han skriver dog stadig til mig om hvor ked af det han er, og jeg prøver at hjælpe ham, men jeg kan mærke at jeg derved føler at der er en chance for at han ombestemmer sig.
Skal jeg bare indse at forholdet er slut og forsøge at komme videre? Det er næsten for hårdt for mig at bære, da jeg elsker ham så højt, men på den anden side ved jeg også inderst inde at jeg fortjener mere i et forhold. At jeg vil have en kæreste der elsker mig for den jeg er og får mig til at føle mig godt tilpas.

Jeg søger egentlig bare efter lidt råd til hvordan jeg skal forholde mig i denne situation. Vi har ikke afklaret hvordan denne “Pause” skal foregå – om vi må se andre, om vi skal have kontakt etc.

Håber I kan hjælpe mig lidt på vej.

Mvh. den triste


Svar

Kære ”den triste”

Tak for dit brev. Du beskriver en svær problematik og vi vil forsøge at give dig lidt råd, som du beder om sidst i dit brev.

Først vil vi kort beskrive den situation, du er i. Du har en kæreste, der lider af sygdommen depression. I har været sammen i ca 3 ½ år, og du er flyttet til udlandet for at bo sammen med ham. Han har det dårligt og mener at hans tilstand er forværret af jeres forhold, og han ønsker at komme ud af forholdet.

Du beskriver også at han hele tiden har været meget kritisk overfor dig – både dit udseende og din måde at være på.

Du spørger om, hvad du skal gøre – hvordan komme videre?

Som situationen er lige nu lyder det som om du selv har givet svaret sidst i brevet.

Du spørger om du bare skal indse at forholdet er slut og se at komme videre – og at det er en ekstrem svær beslutning, fordi du elsker ham så højt. Du skriver dog også at du måske elsker en ”ide” om ham, og du er bevidst om, at han måske slet ikke er som du tænker.

Vi synes ikke det er godt for dig at være sammen med en mand, der er så kritisk.

At være kæreste med en, der lider af depression, er en kæmpe udfordring og må baseres på respekt fra begge parter – også fra den syges side. Spørgsmålet fra dig, om du BARE skal indse at forholdet er slut, er vigtigt. Det er aldrig BARE at tage sådan en beslutning. I har været sammen et stykke tid og du har stærke følelser i spil. I bor i samme lejlighed og skal finde en vej ud af det.

Vi tænker det er meget vigtigt, at du kommer ud af forholdet, og meget vigtigt at din kæreste får hjælp til sin sygdom.

Depression skal behandles, og det er ikke en partners opgave, så vi håber han er i behandling og får hjælp.

Du må flytte, og måske skal du ikke vente til den perfekte lejlighed er der, men finde noget midlertidigt.

I den tid, I er nødt til at bo sammen, er det vigtigt at sætte rammer for, hvordan I lever.

Jeres forhold er slut og I har bofællesskab, indtil du finder en anden bolig.

DET kræver respekt fra begge sider, og du må beskytte dig selv. Din ekskæreste skal ikke finde trøst og hjælp hos dig, han må gå et andet sted hen. Som det er nu skaber det forhåbninger hos dig om jeres fremtid, når han betror sig til dig.

Det er utrolig vigtigt, at han får den rette hjælp – tanker om ikke at leve mere er alvorlige symptomer, og der er brug for professionel hjælp. Det kan og skal du ikke bære, uanset om I var kærester eller ej.

Du fortjener et forhold, hvor du bliver elsket, som den du er (det ved du godt – du skriver det selv). Han har rigtig meget brug for hjælp.

Vi ønsker dig alt godt i det arbejde, der ligger foran jer begge.

Kærlig hilsen