Burde vi gå fra hinanden?

Spørgsmål

Fold ud

 

Hejsa, jeg er en ung gut på 24 år. Min kæreste og jeg har været sammen i fem år, og vi har sammen en søn på tre år.
Men der er ingen, som i ingen, kærlighed tilbage i forholdet og det har der ikke været siden min søn blev født. Jeg elsker min søn over alt på jorden, og vil gøre alt for ham.

Men min kæreste og jeg er bare gledet fra hinanden. Jeg har længe overvejet at slå op, og tænker stadig over det næsten dagligt. Men burde vi blive sammen for vores søns skyld? Eller er det bedre han har to forældre, som er glade men ikke er sammen?

Jeg har næsten ingen kontakt til hende, hverken psykisk eller fysisk, sexlivet har været dødt i 2,5 år. Jeg kan dårligt få så meget som et “hej” eller er kram, når jeg kommer hjem. Det virker lidt opgivende det hele.

Hvad gør jeg?

 


Svar

Kære du

 

Først og fremmest vil jeg gerne takke dig for din henvendelse. Det viser, at det her ikke er en beslutning, du tager let på, og jeg synes det er godt, at du tænker det igennem.

Du skriver, at du ikke oplever, at der er nogen kærlighed tilbage i jeres forhold, og at det har været sådan siden din kæreste og du fik jeres søn for tre år siden. Det er meget forståeligt, at det er frustrerende og hårdt at leve i! Du spørger, om det er bedst at I bliver sammen for jeres søns skyld eller om det er bedst for jeres søn, at I er glade, men ikke sammen. Jeg er ikke i tvivl om, at du elsker din søn, og er villig til at gøre alt for ham.

For det første vil jeg opfordre dig til at se andre muligheder end de to: sammen uden kærlighed eller ikke sammen, men glade. Jeg tror på, at der kan være en tredje mulighed, der hedder, at I igen kan få kærligheden vakt til live, hvis I vil kæmpe for det.

Den tredje mulighed

Der er mange par, der oplever, at et forhold udfordres, når der kommer et barn. Det er hårdt arbejde, samtidig med at der lige pludselig er et barn, der får al opmærksomheden og kærligheden – fra jer begge to. Energien er lavere, mulighederne for at være jer to alene sammen er sjældnere, og sexlysten kan påvirkes af både træthed og for din kæreste måske også en usikkerhed over den forandrede krop efter en fødsel. Du skriver, at du næsten ingen kontakt har med hende, og jeg tænker, at så har hun vel også opdaget, at noget ikke er, som det skal være. Har du mon prøvet at snakke med hende om, hvordan hun har det i jeres forhold?

Hvis I får snakket om det, er der også mulighed for, at I begge kan gøre noget for at redde forholdet. Jeg har tre forslag, som I kan bruge, hvis I vil:

  • Tag jer tid til hver for sig at overveje, hvad I faldt for eller godt kan lide hos hinanden. Del det med hinanden. Sæt ord på den andens kvaliteter.
  • Tænk tilbage på, hvordan I ”scorede” hinanden. I et nyt forhold er det normalt at forsøge at imponere hinanden. Et par klassiske eksempler er at trække stolen ud for den anden, gøre sig lidt ekstra pæn, lægge telefonen fra sig og give den anden komplimenter. Prøv at imponere hinanden igen.
  • Hvis muligt, så få arrangeret noget børnepasning, så din kæreste og du kan være alene sammen. Det kan være det skal være en fredagsdate, en hotelovernatning eller en lang vandretur – det vigtigste er, at I får noget tid sammen alene.

Det kan godt være, at det tager tid, før I kommer ind på hinanden, og det er ikke sikkert at sexlivet genstartes første gang i er alene. Men hvis I bliver enige om at gøre en indsats, tror jeg på, at I kan opleve kærlighed i jeres forhold igen.

Måske er I slet ikke der, hvor I kan bruge ovenstående forslag, fordi I er kommet for langt fra hinanden. I det tilfælde vil jeg anbefale jer at opsøge noget terapeutisk hjælp, hvor I kan finde ud af, om I vil kæmpe for at genfinde kærligheden eller om I vil gå hver jeres vej. I kan også tage på et Prep-kursus eller få hjælp ved at ringe til vores gratis rådgivningstelefon, der har åbent hver mandag aften.

Jeg håber, du har mod på at tage en snak med din kæreste, og jeg håber, at I begge er klar på at arbejde for, at I kan få det godt sammen. Et forhold uden kærlighed er ikke rart for nogen af jer, men kærlighed er ikke stabilt og selvfølgeligt – det er et valg om at elske, også når det er svært, og det er arbejde for at vise det, så den anden også tør elske tilbage.

Jeg håber, du kan bruge mit svar til noget.

De bedste ønsker,