Brud efter skilsmisse gør ondt – hvordan komme videre?

SPØRGSMÅL

Fold ud

Hej, jeg er en fyr, der har været sammen med den samme kvinde i 7 år, vi har to skønne børn sammen.. vi blev separeret for 7 mdr siden, da vi begge syntes, vores forhold var gået i stykker og vi ikke fik noget ud af det sammen, vi blev skilt for 1 1/2 måned siden…

Jeg har så selv fundet ud af, at hun har fundet sig en ny “kæreste”, hvilket gør ondt, da jeg savner hende og elsker hende. Disse følelser er dog først kommet til live igen, efter jeg har fundet ud af, hun har fundet en anden..

Jeg har endvidere fundet ud af, at hun har skrevet til ham, at hun elsker ham, og dette gør måske endnu mere ondt, for hun siger også, hun elsker mig.

De har ca været sammen i en måned, men er kun kærester, når børnene ikke er der…

Mine spørgsmål er som følger:

  • Hvordan kommer jeg videre, da hun har sagt, det er slut mellem os?
  • Kan man elske allerede efter en måned?
  • Hvordan kan jeg komme af med den måde, jeg har det på, hænger ikke sammen og græder i tide og utide?

Skorpionen, 37 år


SVAR

Kære 37 årige

Allerførst vil jeg gerne anerkende dig for, at du skriver til brevkassen. Du fortæller, at brud efter skilsmisse gør ondt. At sætte ord på det, der gør ondt og at stille spørgsmål, kan for mange være en lettelse og lindrende.

At give sig selv lov til at være sårbar

Du fortæller, at du for 1 1/2 måned siden blev skilt. Du omtaler, at du græder i tide og utide. Du ønsker at komme af med den måde, du har det på.

Når jeg hører, at I er blevet skilt for kun 1 1/2 måned siden, kommer jeg til at tænke på vigtigheden af at sørge. Sorg skal sørges. Ved at hoppe over at sørge, forlanger du rigtigt meget af dig selv.

At være mig lige nu

Du ønsker at komme af med den måde, du har det på. Måske du kan genkende, at du nogen gange har tænkt: Nu smider jeg det hele ud. Jeg gider ikke mere osv.

Sådan har du måske tænkt, men jeg overvejer, om du er i gang med at gøre noget helt andet lige nu. Du lyder til at kigge på det, du har været igennem og er i nu og reflekterer over, hvordan det er at være dig lige nu, og hvad du kan gøre.

Dobbeltbudskaber

Det lyder til, at kvinden fra dit forhold meddeler 2 ting:
Jeg elsker en anden.
Jeg elsker dig.
Det er forståeligt, hvis det frustrerer dig, og at det gør ondt. Måske forvirrer det dig oven i købet. For ikke at blive snydt, vil jeg gerne spørge dig, om det, at der er en anden, gør dig jaloux?

Dine egne følelser

Det lyder også til, at du selv har blandede følelser. Du skriver:
Jeg elsker hende.
Jeg savner hende.
Her nævner du, at det er efter, at hun har fundet en anden.

Hold fast

Samtidig med at du har blandede følelser lyder det til, at der er noget, du inderst inde godt ved:
Vi syntes begge, at vores forhold var gået i stykker.
Hun har sagt, at det er slut med os.
Er det en mulighed, at du går videre i din sorgproces ud fra disse fakta, så du ikke snyder dig selv.

At tænke frem og tilbage

Når et par er blevet skilt, kan det være meget normalt at tænke frem og tilbage: Er det nu det rigtige, jeg har valgt? Var det bedre, at….Tænk hvis nu…..osv.
Her er det muligt at overveje: Hvad tror jeg i virkeligheden på i fremtiden? Kan det blive os igen? Her er du den eneste, der kan give et ærligt svar. Hvis du ikke tror på, at det kan blive jer igen, kan det være vigtigt at holde fast i det, du er overbevist om, selvom du kan blive smigret af ord fra hende, og at det kan være svært at holde fast i skilsmissen.

Tid til refleksion

Du tænker også frem og tilbage ang. din tidligere kvinde. Du spørger, om man kan elske efter en måned. Mit svar på dette er, at det er vanskeligt at komme med et generelt svar her.
Er det en mulighed, at du tænker: Jeg vil tage mig tid til at overveje, hvor jeg er i mit liv nu. Hvad har jeg brug for? Hvad er godt for mig? På den måde giver du dig tid og omsorg.

Jeg håber det bedste for dig.

Mange hilsner

Hanne Esmarch, Familie- og psykoterapeut
Spørgsmål/svar lånt fra Adam&Eva